Waarom slapen we langer in de winter?

Slaap jij langer tijdens de wintermaanden? Of heb je wel eens last van winterblues? Slaap (of een tekort aan slaap) heeft wel degelijk een effect op hoe we ons voelen. Enkele vragen aan onze slaapexpert Geert Doorlag.

Slapen we effectief langer in de winter? Hoe komt dat?

Uit wetenschappelijk onderzoek en de data uit onze Better Days app blijkt inderdaad dat we in de winter langer slapen, gemiddeld een half uur. Dat varieert natuurlijk van persoon tot persoon. De voornaamste reden hiervoor is dat het minder lang licht is: hierdoor maakt ons lichaam meer van het slaaphormoon melatonine aan met als gevolg dat we ons slaperiger voelen.

Ook koude temperaturen kunnen bijdragen aan het gevoel sneller moe te worden: je lichaam verbruikt meer energie om je warm te houden. Daar komt nog bij dat we in de winter vaak meer binnen zitten, dus minder licht en frisse lucht krijgen.

Moeten we ons slaapritme dan aanpassen in de winter?

Dat moet niet, maar er zijn wel verschillende redenen waarom het verstandig zou zijn om meer te slapen. Een strak ritme aanhouden kan al zeker helpen: elke dag rond dezelfde tijd gaan slapen en op hetzelfde uur opstaan.

Welke gevolgen hebben slaaptekort op onze gezondheid?

Slaaptekort heeft effecten op alle aspecten van je gezondheid, zowel mentaal als fysiek.

  • Op korte termijn kan slaaptekort ervoor zorgen dat je vergeetachtig, minder geconcentreerd en lichtgeraakt wordt.
  • Fysiek heb je minder uithoudingsvermogen en minder energie.
  • Op lange termijn kan dit zelf effect hebben op je BMI, en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of depressie.

Wat doe je dan best als je je ’s ochtends niet goed uitgerust voelt?

Het is heel belangrijk toch actief te blijven en ervoor te zorgen dat je voldoende daglicht krijgt: ga dus naar buiten! Een half uurtje beweging in het daglicht maakt al veel verschil op onze mentale gezondheid. Dit zorgt dat je toch een wakkerder gevoel krijgt. Sommige mensen gebruiken in de winter ook een daglichtlamp, tegen neerslachtige gevoelens en voor meer energie. Dit werkt meestal even goed als normaal daglicht.

Wat is de ideale temperatuur in je slaapkamer tijdens deze koude nachten?

Dit is niet per se afhankelijk van het seizoen, maar varieert van persoon tot persoon. De richtlijn ligt tussen de 16°C en 20°C.

Zijn er andere maatregelen om ervoor te zorgen dat je het niet koud krijg ’s nachts, bijvoorbeeld voor mensen die last hebben van koude voeten?

In dat geval is de juiste temperatuur in je slaapkamer heel belangrijk, en kan het handig zijn een speciaal winterdekbed te gebruiken. Als het snel koud hebt ’s nachts, voel je dit het meest aan je handen en voeten, dit maakt ook dat je minder snel in slaap valt. Slapen met sokken kan eventueel een optie zijn, maar ook een besprei is een waardevolle toevoeging. Het brengt extra sfeer in je slaapkamer en houdt je lekker warm onder je dekens.  Daarnaast zijn onze Cresto, Maestro en Vivo matrassen ook beschikbaar met een wintertijk die warm aanvoelt.

 Kort samengevat: wat zijn je voornaamste tips tegen de winterblues?

  • Slaap voldoende
  • Zorg voor een regelmatig slaapritme
  • Ga naar buiten voor voldoende daglicht
  • Blijf actief!

Winterse producten gerelateerd aan deze post:

  • 4-seizoensdekbed comfort synthetisch
  • Premium-matrassen Cresto, Maestro, Vivo
  • Katoenflanellen dekbedovertrek Phoenix
  • Bedspreien

Kom onze producten testen in de winkel!

 


 

Aanbevolen bedrijven

Prachtige zitmeubelen, een mooi bankstel koop je bij de makers zelf

Waarom kiezen voor De Rore?

Unieke aanpak door verkoop van eigen merk en bekende designmerken
Deskundig advies en kwaliteitsvolle service
50 jaar ervaring en vakmanschap
Goed ergonomisch zitcomfort aangepast aan uw wensen
Duurzame kwaliteit tegen een correcte prijs

 

Natuzzi zetel dealer

Natuzzi zetels en salons kan u terug vinden in het ruim assortiment van Meubelen Torrekens. Kom langs en verwen jezelf met hoogwaardige materialen en duurzaamheid

Camerabewaking plaatsers

Camerabewaking beschermt jouw woning of handelspand tegen inbraak en diefstal. Installeer een bewakingscamera op strategische plaatsen. Een derde oog, preventief en regressief. Wij installeren verschillende merken beveiligingscamera’s. Ze zijn allemaal getest op duurzaamheid en beeldkwaliteit, jouw garantie op meer gemoedsrust.